maanantai 13. joulukuuta 2010

Päivä Hong KongissaKun aloimme suunnitella tätä matkaamme maailman toiselle puolelle kävi nopeasti ilmeiseksi että joutuisimme pysähtymään Hong Kongissa vähintään kuutisen tuntia lentojen välissä. V on käynyt tässä entisessä brittiimperiumin liikekeskuksessa useammankin kerran aiemmin ja ehdotti, että pyrkisimme varaamaan päivän verran aikaa täällä pysähtymiseen.


Niinpä sitten varasimme huoneen Novotel hotelista Nathan roadilta ja totesimme, että jos ei muuta niin voisimme ainakin syödä hyvää ruokaa ja nukkua yhden yön sängyssä kahden piiitkän lennon välissä…Ja todellakin, tämä ei ole missään määrin ollut niitä huonompia ideoita, joita olemme saaneet. Hotelli on paljon kivampi kuin osasin etukäteen edes odottaa ja itse asiassa koko Hongkong on valtavasta koostaan aika kotoisa. Luulen kyllä, että se johtuu eurooppalaisesta kädenjäljestä joka hassulla tavalla yhdistyy täällä vanhaan kiinalaiseen ja moderniin aasialaiseen. Hassuja kontrasteja syntyy, kun näkee bambusta ja sisalista tehdyt rakennustelineet huimaavan korkeiden pilvenpiirtäjien vieressä ja kalliiden luksusautojen vilistävän vanhojen pakujen seassa. Sekamelska on jollain tapaa kitch ja viehättävä samaan aikaan, eikä yllättäen lainkaan niin hengästyttävä kuin New Yorkissa. Itse asiassa, täällä on yllättäen paljon puhtaamman oloista kuin nykissä - myös ilmaa on jotenkin kevyempi hengittää.


Tosin, se että olemme täällä paikallista aikaa sunnuntaina varmasti rauhoittaa tätä muurahaispesää. Itse asiassa kun tallustelimme V:n kanssa pienessä kiireessä kohti lonely planetista bongaamaamme dim-sum mestaa, paikallisten rauhallinen lonsiminen neljän tai viidenkin hengen ryhmissä koko jalkakäytävän leveydeltä tuntui paikoitellen jopa vähän ahdistavalta. :)


Paikallinen palvelusväki kokoontuu perheleireihin katettujen käytävien alle piknikille... :)


Toinen hassu juttu on, että minäkin, tälläinen suomalaisittain täysin keskimittainen täti, olen päätäni pidempi muuta kaduilla vaeltavaa porukkaa.Mitä siis tähän yhteen nyt jo aika loppuun kulutettuun päivään Hong Kongissa on saatu mahtumaan?- Noh, ensinnäkin matka Airport Expressillä Hong Kong - saarelle, jonka jälkeen...

- Vaeltelua pilvenpiirtäjiä ihmetellen Peak Tramille, jolla matkattiin…

- Peakin Sky terassille jossa tuuli hullun lailla ja oli valitettavan paljon pilviä.

- Sitten pysähdyimme kahville ja hyvin amerikkalaiselle cookielle Pacific Coffee Companyyn jossa kauhuksemme tajusimme, että

- Dim Sum mesta, jonne ehdottomasti halusimme lähellä City Hallia menee kiinni tunnin päästä. Niinpä sitten sinkosimme Tramin kuljettamana hurjaa vauhtia takaisin alamäkeen kohti brunssia.

- Dim Sumien jälkeen matkasimme Star Ferryllä Hong Kongin salmen yli Tsim Sha Tsuihin josta vaelsimme

- kuuluisaa ostoskatua Nathan roadia ja sen sivukatuja koluten kohti Hotelliamme Novotelia.

- Sitten nautimme täysin siemauksin sellaisistakin sivistyksen mukanaan tuomista ylellisyyksistä kuten suihkusta, föönistä ja untuvatyynyistä ja otimme parin tunnin hyvin ansaitut unet.

- Unien jälkeen lähdettiinkin sitten Temple Streetin Night Marketille ja kello oli n. puoii seitsemän paikallista aikaa.

- Temple Streetin koluamisen ja ihmettelyn jälkeen kävimme vielä Ladie's Marketissa, jossa kylläkin hämäävästä nimestä huolimatta ihmettelimme V:n suosikkikameraliikkeessä linssejä kameraan. Emme kyllä ostaneet kuin linssisuojuksen.

- Sitten tutustuimme paikalliseen metroon, jolla huristelimme illallispaikaksemme valiutuneeseen Anthony Bourdainiinkin suuren vaikutuksen tehneeseen Under Bridge Spicy Crab houseen.

- Om nom nom.

- Kierimistä ratikalle ja takaisin hotelliin.


Ja tästä kaikesta riittäisi varmasti kertomista ja kuvailua enemmänkin, mutta jospa juttelen ruokajutut siellä minne ne kuuluvat ja tässä nyt rajoitun vain siihen, mikä oli jännää ja kivaa :)


Huomaa taustalla näkyvä kerrostalo, joka on ns. suorassa ;)Ensinnäkin se Peak Tram, jolla pääsee Hong Kong saaren "huipulle" jota kutsutaan Peakiksi. Linjan rakentamista pidettiin aikoinaan täytenä hulluutena, sillä kyseinen "raitiovaunu" kulkee pahimmillaan kai jossain 20% kallistuvassa mäessä. Se näyttää hurjalta ja tuntuu vielä hurjemmalta kyydissä ollessa.Ja kuin siinä, että vehje on ylipäätään liikkuu ylös ja alas ei olisi tarpeeksi, se pysähtyy useampaankin kertaan keskelle tiukkaa rinnettä rakennetuille asemille. Kallistus on niin hurja, että vaunun lattiaan on tehty aaltokuvio, jotta ihmiset voivat tulla sisään ja jäädä pois tiukoissa mäissä. Jostain syystä vaunu rakentamisensa jälkeen lopetti nopeasti Sedan Chair - eli kantotuolipisneksen. Noilla kanttuoleilla paikalliset olivat ladyja ja gentlemanneja näköalatasanteelle raahanneet, ennen trendikkään ja modernin Peak Tramin rakentamista :)Star ferryt liikennöivät jatkuvasti Hong Kongin saaren ja mantereen välillä. Lauttoja on useita, mutta kaikissa niissä on vielä ripaus siirtomaa-ajan tunnelmaa. Kauniina päivänä satama-alueella pitäisi näkyä hurja määrä laivoja ja veneitä - salmi jonka ylitimme on V:n mukaan yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä vesireiteistä.Kauppapaikat olivat hämmentäviä; kojuissa oli vierekkäin miljoonien HKdollarien arvoisia timanttikoruja ja vieressä hämäriä pieniä elintarvikekioskeja, joista saattoi ostaa kuivattuja kaloja, siemeniä ja virvokkeita. Siellä kaikki erilaiset liikkeet olivat sulassa sovussa keskenään... :)Nyt täytyy kuitenkin liikahtaa kohti kaupunkia, tänään aurinkokin näyttää kunnioittavan meitä läsnäolollaan ja n. klo 15 lähdemme jälleen lentoon - 11h Aucklandiin.


Vielä pari vinkkiä matkaajalle:


- Varaa mukaan pieniä seteleitä, junalippuautomaatit eivät huoli isoja seteleitä. Ne osaavat antaa vaihtorahaa vain kolikkoina

- Jätä matkatavarat lentokentän säilytykseen, vaikka se on suhteellisen kallista kentällä, n. 15 eur per päivä tälläisellä lyhyellä visiitillä on tosi kiva kun voi mennä pelkän repun kanssa.

- käyntikortit, avaimet, rahat - kaikki mitä paikalliset sinulle tarjoavat takaisin on kohteliasta ottaa vastaan molemmin käsin. Sitä on vaan hankalaa oppia yhtäkkiä.

- Night marketilla kuvaamisen kanssa pitää olla varovainen; osa myyjistä on sitä mieltä, että kun kuvaat - ostat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti